Friday, June 4, 2010

Menjejaki Nabi Harun a.s dan Nabi Musa a.s di Gunung Tursina, Mesir


Nabi Harun a.s adalah saudara kandung Nabi Musa a.s. Kisahnya di dalam Al-Qur’an selalu disebut bersama dengan kisah saudaranya itu. Ia mendampingi Nabi Musa a.s menemui Fir’aun untuk meminta agar Fir’aun melepaskan Bani Israil dari perhambaan untuk mengingatkannya serta meluruskan jalan hidupnya yang melampaui batas.

Dengan lemah lembut, Nabi Musa a.s dan Nabi Harun a.s menghadapi keangkuhan Fir’aun yang mengaku diri tuhan. Akhirnya mereka berjaya membawa keluar Bani Israil dari Mesir. Ketika sampai di sekitar Gunung Sinai, Nabi Musa a.s meninggalkan Bani Israil selama 40 hari untuk menemui Tuhan di puncak Gunung Sinai, Nabi Harun a.s diserahi tugas menjaga kaumnya. Nabi Harun a.s wafat lebih dulu dari Nabi Musa a.s dan dikuburkan di Bukit Hur di Gurun Sinai.
Merasai kepayahan saudara Nabi Harun a.s iaitu Nabi Musa a.s yang mendaki Gunung Sinai untuk menerima wahyu dari Allah S.W.T.Pendakian bermula jam sekitar 1 pagi, dan berjaya sampai ke puncak pada sekitar jam 4 pagi. Solat subuh dilaksanakan di masjid kecil yang dibina berdekatan dengan gereja. Benar-benar merasai keletihan dan tergambar kesabaran bagaimana salah seorang Nabi Ulul al-'Azmi yakni Nabi Musa a.s mendakinya untuk menerima wahyu dari Allah S.W.T

3 comments:

Unknown said...

KAJIAN SEMASA MENGENAI PERKEMBANGAN WAHABBI DI MALAYSIA, SILA GOOGLE TAJUK-TAJUK SEPERTI DI BAWAH INI:-

(a) SIFAT 20 - http://www.mediafire.com/?ne2dmyeinzo
(b) Jaringan Wahabbi Sdn Bhd
(c) Jom Kenali Dr Maza & Co
(d) Ahlul Bait Yang Dicerca
(e) Tok Ayah Zid Kedai Lalat
(f) Kuasa Tiang Kepada Cita-cita
(g) 40 Mutiara Hikmat Serambi Mekah
(h) TAJUK KHAS - BANGSA MELAYU MENGIKUT ULAMA ASWJ

FAKEH KHALIFAH SAKA

線上免費試看短片a片 said...

a片寫真
線上看a片直播a片下載
色a片
線上免費看a片
a片寫真
色a片下載
免費a片下載無碼
a片情報站
成人a片
情色a片

av女優 said...

無碼女優
h漫卡通
a漫卡通成人動畫
情人視訊交友網
a漫卡通成人動畫
a漫卡通成人動畫
性愛派對自拍影片
免費a片卡通漫畫
無碼影片a片